Projekta E- link partneru tikšanās Igaunijā

2006.
No 10 – 15 maijam, projekta partneri no Latvijas, Igaunijas un Itālijas pēdējo reizi projekta ietvaros tikās Igaunijā. Tikšanās mērķis bija aplūkot pieaugušo izglītības iespējas izmantojot e – apmācības Igaunijā. Vizītes programma bija ļoti saspringta un partneri guva daudz jaunu ideju izglītības attīstībā izmantojot jaunās tehnoloģijas, un no vērtēja Igauniju kā ļoti attīstītu valsti izglītības jomā.

 
Pastāstīsim par dažiem interesantākajiem objektiem:
Valgas pamatskola. Tā ir viena no skolām Igaunijā, kurā ir izveidota „E – skola” – skolēnu informācijas sistēma. Tās mērķis ir atvieglot skolas darbu un stiprināt komunikāciju starp skolotājiem, skolēniem un viņu vecākiem un ietaupīt papīru (nepastāv parastie atzīmju žurnāli) un laiku (sistēma ir viegli lietojama un efektīva). Šai sistēmai pieeja ir skolotājiem: viņi izliek tajā atzīmes, atzīmē skolēnu apmeklējumus, sūta vecākiem ziņojumus par viņu bērniem, atzīmē mājasdarbus. Pieeja skolēniem un vecākiem: viņiem ir iespēja aplūkot savas atzīmes mācību priekšmetos, var uzzināt, kuras stundas skolēns ir apmeklējis, vai skolotāja ir izteikusi aizrādījumus un iespēja sekot līdzi uzdotajiem mājasdarbiem. Šāda sistēma vecākiem ļauj viegli kontrolēt savu bērnu un ja rodas kādas problēmas, nekavējoties ķerties pie tās risināšanas sazinoties ar skolotāju. Sistēma ir ļoti viegli lietojama un pilnīgi aizsargāta no konfidenciālas informācijas noplūšanas.

Valgas pieaugušo izglītības centrs. Sastāv no divām ēkām. Tajās var apgūt datorus, iziet grāmatvedības un citu specializāciju kursus.

Tartu Universitāte. Viena no vecākajām universitātēm Eiropā. Ir iespēja arī studēt neklātienē – e-apmācības. Students kredītpunktus var saņemt nokārtojot visas studiju prasības internetā. Studiju materiāli, lekcijas video versijās un lekciju prezentācijas ir viegli pieejamas internetā. Bieži vien studenti beidzot e – apmācības pat ne reizi nav satikuši klātienē savus pasniedzējus, bet studentam ir ļoti vienkārši iegūtos kredītpunktus no e – apmācībām pārnest uz universitātes klātienes studijām, un turpināt mācīties apmeklējot lekcijas klātienē. Šāda veida apmācības lieliski noder darbā aizņemtiem cilvēkiem, cilvēkiem, kuri dzīvo ļoti tālu no skolas un citiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevar apmeklēt izglītības iestādi klātienē.
Tartu videokonferences zāle. To izmanto gan studenti, gan biznesmeņi, gan politiķi. Tas ir efektīvs veids kā sazināties tiešraidē ar saviem partneriem no jebkuras vietas pasaulē. Videokonferences nodrošināšanai ir nepieciešama speciāla aparatūra un ātrs interneta pieslēgums. Šāda veida sistēma nodrošina kvalitatīvu sazināšanos, cilvēkiem nav jātērē laiks pārbraucienos un ietaupītos līdzekļus par degvielu novirzīt citiem mērķiem.
Secinājām, ka Igaunijā Internet tehnoloģiju un izglītības nodrošināšanas jomā ir soli priekšā Latvijai. Arī projekta partneri no Itālijas bija pārsteigti par iespējām, ko nodrošina Igaunijā. Vislielākā problēma Latvijā šāda veida izglītības un jauno tehnoloģiju attīstīšanas nodrošināšanā ir saistīta ar valsts ekonomiski sociālo jomu. E – apmācība nav pieprasītas, kā arī iespēju attīstība ir tik zema, jo iedzīvotājiem, īpaši laukos, nav datoru un nav pieejams internets. Valstij ir nepieciešams pievērst lielāku uzmanību izglītības attīstīšanai, kas ļautu ietaupīt gan naudas, materiāla, darba un laika resursus.
Partneri vienojās nepārtraukt sadarbību un strādāt pie jauna projekta izstrādes nākotnē, kas varētu sniegt daudz praktiskākus un redzamākus rezultātus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru