Valka un Valga vienojas par kopīgiem pasākumiem/Valga ja Valka leppisid kokku ühisürituste korraldamises

Ir notikusi pirmā Valkas un Valgas pašvaldību pārstāvju darba sanāksme, kurā tika pārrunāts pasākumu plāns nākamajam gadam.  Sanāksmē tika uzsvērts, ka pasākumi jāveido interesanti ne tikai Valkas un Valgas iedzīvotājiem, bet daudz plašākam iedzīvotāju lokam. Tāpat jānodrošina  informācija gan latviešu, gan igauņu valodās.
On toimunud esimene Valka ja Valga omavalitsuste esindajate koosolek, kus arutati järgmise aasta ürituste kava. Koosolekul rõhutati, et üritused ei peaks olema huvitavad mitte ainult Valka ja Valga elanikele, vaid tunduvalt laiemale elanikkonnale. Loomulikult peab tõlkima informatsiooni nii läti kui eesti keelde. 

Nākamā gada 10.maijā notiks jau XII Lielais labdarības robežtirgus. Līdz šim galvenā tirgošanās notika Valkas centrā – Lugažu laukumā. Nākamgad plānots to pārcelt tuvāk robežai un tirgoties kopā ar igauņiem. Tirgus ir plašā sabiedrībā iecienīts ikgadējs pasākums ar daudzveidīgu kultūras programmu, dažādām atrakcijām, labdarības loteriju un citām aktivitātēm. Ir zināms, ka šoreiz tirgū notiks arī dažādi konkursi, viens no tiem – gaļas izstrādājumu degustācijas konkurss, ko vērtēs žūrija, nosakot balvu ieguvējus.
 
Nākamais būs Jāņa Cimzes – Vidzemes draudzes skolotāju semināra ilggadējā direktora, pirmā latviešu tautasdziesmu melodiju krājēja un apdarinātāja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja – 200.jubilejas gads. Valkas brīvdabas estrādē  31.maijā notiks latviešu un igauņu koru lielā sadziedāšanās diena – koncerts „Cimzes kods”, kurā kopā ar latviešu koriem piedalīsies Igaunijas Nacionālais vīru, jauktie un bērnu kori.
No 6.līdz 8.jūnijam risināsies tradicionālie Valkas -Valgas pilsētu svētki ar plašu programmu. Tajā galvenais uzsvars būs Lielajai Roka naktij, kurā muzicēs arī viesi no Igaunijas.
 
Tāpat Valkas –Valgas pilsētu svētkos nu jau trešo reizi notiks Lielā ratu (bērnu ratiņu) pastaiga. Līdz šim dažādi izrotātos bērnu ratiņus kopā ar mazuļiem uz parādi veda latviešu pusē, bet nākamgad Lielajā pastaigā iesim kopā ar igauņiem no vienas robežas puses uz otru. Notiks arī tradicionālais abu valstu laivu rallijs uz Pedeles upes.
 
22. un 23.jūnijā atzīmēs Cēsu un Igaunijas uzvaras jeb Paju kaujas gadadienu.
Vasarā apritēs 95 gadi kopš Paju un Cēsu kaujām, kas uzskatītas par izšķirošajām Brīvības cīņu laikā. Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš ir Igaunijas Republikas aizsardzības spēku un zemessardzes augstākais virspavēlnieks, ir uzaicinājis organizēt Cēsu kauju gadadienas parādi 23. jūnijā abās dvīņu pilsētās – Valkā un Valgā. Pasākumā piedalīsies Igaunijas un Latvijas zemessardzes vienības, simbolizējot apvienošanos brīvības sardzē.  Par kopīgu Latvijas un Igaunijas Cēsu kauju gadadienas atzīmēšanas parādi vienojušies abu valstu prezidenti – Andris Bērziņš un Tomass Hendriks Ilvess.
 
No 15.līdz 17.augustam notiks Valgas pilsētas ievērojamākais pasākums —  Starptautiskais Valgas Kara vēstures festivāls, kas katru gadu attīstās un pilnveidojas. No ierastajiem kultūras pasākumiem stipri atšķirīgais notikums divu dienu garumā piedāvās aizraujošas darbības visai ģimenei — militāru tirdziņu, militāro struktūru priekšnesumus, karavīru maršu cauri pilsētai un paraugkaujas no II Pasaules kara laika. Šoreiz viena militārā parāde notiks arī Valkā.
 
Vairākus sporta pasākumus Valkas un Valgas pilsētas nākamgad plāno rīkot kopā – Latvijas un Igaunijas čempionātu triatlonā, Valkas -Valgas skrējienu. Pirmo reizi risināsies divu dienu šosejas riteņbraukšanas sacensības abās pilsētās, kā arī būs Starptautisks futbola turnīrs, kas notiks ne tikai Valkas un Valgas pilsētās, bet arī Valkas novada un Valgas apriņķa pagastos.
 
Darba sanāksmē tika runāts arī par tālākiem plāniem 2015.gadā, kad plānoti daudz vērienīgāki Starptautiskie Operas mūzikas svētki. Tie notiks divu dienu garumā, dodot plašākas iespējas programmā piedalīties Igaunijas nacionālās operas dziedātājiem.
Tāpat nākamgad paredzēts organizēt XL maratonu vairāk kā 80 km garā distancē. Tās būs unikālas sacensības, kurās starts tiks dots vienā valstī, bet finišs būs otrā.
„Valka un Valga ir unikālas dvīņu pilsētas. Šis statuss ir jāizmanto. Viens no veidiem ir  organizēt kopīgus pasākumus. Līdz šim pasākumi bija vienas pilsētas  veidoti, otru tajos iekļaujot simboliski. Tomēr kopīgiem spēkiem var panākt vairāk. Valkas un Valgas organizētajiem pasākumiem būtu jākļūst interesantiem,  lai tos apmeklētu ne tikai vietējie, bet plašāks iedzīvotāju loks no abām kaimiņvalstīm. Tas dotu reālu labumu lokālajai ekonomikai. Piekrītu, ka tas nav viegls uzdevums un nav izdarāms vienā gadā. Taču kopīgiem spēkiem var panākt, ka Valkas un Valgas pasākumus apmeklēs ļaudis ne tikai no tālākiem Latvijas un Igaunijas, bet arī citu valstu reģioniem,” uzsver Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.
__

10. mail 2014. aastal toimub juba XII Suur Heategevuslik Piirilaat. Kuni praeguseni on laat toimunud Valka kesklinnas – Lugaži väljakul. Järgmisel aastal on plaanitud laat piirile lähemale tuua, et hõlpsamini koos eestlastega kaubelda. Piirilaat on väga populaarne iga-aastane üritus, mis pakub mitmekülgset kultuuriprogrammi, erinevaid atraktsioone, heategevuslikku loteriid ning teisi lõbustusi. On teada, et seekord toimuvad laadal ka mitmesugused konkursid - üheks konkursiks on lihatoodete degusteerimiskonkurss, mida hindab žürii, kes valib välja auhinnasaajad.

Järgmiseks ürituseks on Jānis Cimze 200. sünniaastapäeva tähistamine. Jānis Cimze juhtis pikalt Liivimaa kihelkonnakooliõpetajate seminari, ta oli esimene läti rahvalaulude koguja ja seadja ning läti koorimuusika traditsioonile alusepanija. Valka vabaõhu laval toimub 31. mail läti ja eesti kooride suur ühislaulmine – kontsert „Cimze kood“, kus lisaks läti kooridele osalevad ka Eesti Rahvusmeeskoor, sega- ning lastekoorid.  6.-8. juunini toimuvad traditsioonilised Valga-Valka linnapäevad, kust ei puudu ka huvitav kultuuriprogramm. Linnapäevade üheks oluliseimaks ürituseks on Suur rokiöö, kus esinevad ka külalised Eestist. Lisaks toimub Valga-Valka linnapäevadel juba kolmandat korda Suur jalutuskäik vankritega (lastevankritega). See on paraad, kus lapsevanemad jalutavad koos oma titadega, et demonstreerida oma kaunistatud lastevankreid. Kuni praeguseni on see paraad toimunud Lätis, aga järgmisel aastal on plaanitud koos eestlastega jalutada ühelt piiri poolelt teisele. Linnapäevadel toimub ka traditsiooniline paadiralli, mis leiab aset Pedeli jõel, kus osalevad nii lätlased kui ka eestlased.

22. ja 23.juunil tähistatakse nii Võnnu (Cēsise) kui ka Eesti võidu ehk Paju lahingu aastapäeva.  Suvel möödub 95. aastat Paju ja Võnnu lahingutest, mida peetakse Vabadussõja määravaimateks lahinguteks. Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kes on riigikaitse kõrgeim juht, tegi ettepaneku korraldada võidupüha paraad 23. juunil kaksiklinnades Valgas-Valkas. Väljendamaks ühist kaitsetahet, osalevad üritusel Eesti Kaitseliidu ja Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze üksused. Ühise võidupüha paraadi korraldamises leppisid kokku mõlema riigi presidendid Toomas Hendrik Ilves ja Andris Bērziņš. 15.-17. augustini toimub Valga linna kõige märkimisväärsem üritus – Rahvusvaheline Valga Militaarajaloo Festival, mis iga aasta areneb ja täieneb. Tavalistest kultuuriüritustest sootuks erinev sündmus toimub kahe päeva vältel ning pakub põnevat programmi kogu perele – vanavara laata, jõustruktuuride tutvustamist, sõjameeste marssi läbi linna ning näidislahingud Teisest maailmasõjast. Seekord toimub paraad ka Valkas.

Valga ja Valka plaanivad järgmisel aastal  korraldada mitmeid ühiseid spordiüritusi, näiteks Läti ja Eesti meistrivõistlusi triatlonis, Valga-Valka jooksu. Esimest korda toimub mõlemas linnas kaks päeva kestev rattavõistlus. Lisaks korraldatakse ka Rahvusvahelist jalgpalliturniiri, mis ei saa toimuma mitte ainult Valkas ja Valgas, vaid ka Valka kihelkonna ja Valgamaa valdades.

Koosolekul räägiti ka 2015. aasta plaanidest. 2015. aastal on plaanis tunduvalt suurejoonelisemalt korraldada Rahvusvahelist Ooperimuusika Festivali. Festival toimub kahe päeva vältel, mis annab rohkem võimalusi  Eesti Rahvusooperi lauljatele festivalil osalemiseks. Järgmisel aastal on planeeritud ka XL maraton, kus distantsi kogupikkuseks oleks üle 80 kilomeetri. See on unikaalne võistlus, kuna start antakse ühes riigis, aga finiš paikneb teises riigis. „Valka ja Valga on erilised kaksiklinnad – seda staatust peab ära kasutama. Üheks võimaluseks on organiseerida ühisüritusi.  Senimaani on korraldatud üritusi ühes linnas ning teine linn on nendesse kaasatud ainult sümboolselt. Samas on ühiselt võimalik rohkemat korda saata. Valka ja Valga linna poolt organiseeritud üritused peaksid köitma suuremat hulka inimesi - mitte ainult kohalikke, vaid ka teiste linnade elanikke. See annaks oma panuse ka kohalikule majandusele. Nõustun, et see ei ole kerge ülesanne ja et see pole saavutatav ühe aastaga. Aga ühiste jõududega võime jõuda selleni, et Valka ja Valga üritusi ei külasta mitte ainult eestlased ja lätlased, vaid ka külalised teistest riikidest,” arutles Valka kihelkonna duuma esimees Vents Armands Krauklis.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru