Šengenas līguma 5. jubilejas pasākums




20. decembrī plkst. 22.22 uz Latvijas - Igaunijas robežas Rīgas - Rajas ielas krustojumā (pie tiesas) sāksies pasākums, kas veltīts 5. gadadienai, kopš atvērta robeža starp Latviju un Igauniju.
Iedzīvotājus un ciemiņus uz robežas sagaidīs Valkas un Valgas talismani – robežstabi Pēteris un Peeter, kuri aicinās sanākušos draudzības virves vilkšanā, lai tādējādi tuvinātu dvīņu pilsētas.

Tā kā robežas atvēršanas gadskārta sakrīt ar saulgriežu laiku, Valkas pilsētas kultūras  nama folkloras deju kopa „Sudmaliņas” aicinās piedalīties bluķa vilkšanā un dedzināšanā, kā arī dančos. Savukārt Valgas tautas deju kopa „Sõsarad” kopā ar tautas mūzikas kapelu „Supsti” visiem klātesošajiem mācīs dejot pazīstamākās igauņu tautas dejas.
Apsveikuma runu teiks arī Valkas un Valgas vadītāji Kārlis Albergs un Kalev Härk. Ap pusnakti „Sudmaliņas” un sanākušie veidos draudzības apli, un pret debesīm pacelsies gaisa laternas ar laba vēlējumiem sev, savai pilsētai un valstij. Protams, neiztiks arī bez vēderpriekiem – būs cienāšanās ar igauņu putru un latviešu Ziemassvētkos tradicionālajiem zirņiem. Domājams, varēs iegādāties karstvīnu.  
Nākot uz pasākumu, ņemiet līdzi svecītes! Tās saliksim gar kāpnēm, veidojot izgaismotu Draudzības taku!
2007. gada 21. decembris bija nozīmīga diena Latvijai, Igaunijai, Lietuvai, Čehijai, Maltai, Polijai, Slovākijai, Ungārijai un Slovēnijai - valstis pievienojās Šengenas zonai. Tas paredz, ka līguma dalībvalstu iedzīvotāji iekšējās robežas var šķērsot jebkurā vietā bez personu robežkontroles.
Tiekamies Latvijas – Igaunijas robežpunktā 20. decembrī plkst. 22:22! 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru