Valgas ugunsdzēsības depo uzlabo palīdzības sniegšanu Latvijas un Igaunijas pierobežā


12. jūnijā Valgā atvērts jauns ugunsdzēsības depo un parakstīts Igaunijas – Latvijas sadarbības līgums par glābšanas darbiem, kas viesīs pozitīvas izmaiņas Valgas un Valkas apkārtnē nelaimju novēršanā.
Igaunijas Glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Alo Tammsalu un Latvijas Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Normunds Plēgermanis parakstīja Igaunijas un Latvijas sadarbības līgumu, kuru mērķis ir vienkāršot palīdzības sniegšanu un sadarbību pārrobežas glābšanas darbu gadījumā.
Igaunija un Latvija pierobežā jau ilglaicīgi sadarbojas dažādu nelaimju novēršanā. 12. jūnijā parakstītais līgums ir 2007. gadā noslēgtā līguma atjaunotā versija, kur tiek precizēti ātrāki un efektīgāki reaģēšanas un glābšanas pasākumi. Papildus līgumā noteikta starpvalstu palīdzības sniegšana ārkārtas situāciju novēršanā, kopīga apmācību organizēšana un pieredzes apmaiņa.
Depo atrašanās vieta izvēlēta, lai uzlabotu gatavību un reaģēšanas ātrumu glābšanas darbiem Valkā un Valgā un abu valstu pierobežā (tas atrodas Valgā, Karja iela 16). Stūrakmens tika ielikts pagājušā gada 21. jūnijā. Ēkas būvniecība finansēta Igaunijas – Latvijas pārrobežas sadarbības programmas projekta „Valka – Valga kopīgu glābšanas spēju uzlabošana pierobežā (VV-JRC)” ietvaros. Projekta mērķis ir celt operatīvo dienestu kapacitāti un uzlabot savstarpējo sadarbību ugunsgrēku dzēšanā, glābšanas darbu veikšanā un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā dvīņu pilsētās Valkā – Valgā un pieguļošajā teritorijā. 18 mēnešu darba rezultāti ir divas jaunas ugunsdzēsēju automašīnas – ūdensvedējs un autokāpnes, kas izvietotas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļā, un izstrādāts tehniskais būvprojekts jaunas Valkas daļas ēkas būvniecībai. Projekta kopējais finansējums: 2 343 453,- EUR (VUGD daļa 1 008 719,- EUR, līdzfinansējums 151 307,85- EUR). Projekta vadošais partneris ir Igaunijas glābšanas pārvalde, partneri – Latvijas VUGD, Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Igaunijas Iekšlietu ministrija, Igaunijas veselības departaments, Valgas slimnīca.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru