Paaudžu sadarbība turpinās

2009.

Ar smaržīgu bišu vaska svecīšu liešanu un senlatviešu Ziemassvētku tradīciju iepazīšanu, malkojot, kā bērni nodēvēja, sasildīšanās tēju, turpinājās dažādu paaudžu kopīgie pasākumi (ar vienotu nosaukumu - „Kamoliņš”).

 
9. decembrī Valkas pamatskolas bērni ar skolotāju Annu Meļķi un pensionāra kluba „Zelta rudens” aktīvās dāmas tikās Valkas novadpētniecības muzejā. Kad sāka likt dāvanas zem eglītes, kāpēc tieši egle ir Ziemassvētku simbols un kāda nozīme ķekatniekiem – ir tikai daži jautājumi, kas interesēja sanākušos un uz kuriem izsmeļoši atbildēja muzeja speciāliste Aija Priedīte. Tāpat arī jāatceras, lai jaunajā gadā nedurtos skabargas, Ziemassvētkos nedrīkst plēst skaliņus; lai nākamajā gadā katru rītu pamostos laicīgi, ziemas saulgriežos agri jāceļas; Ziemassvētku vakarā vajagot ēst 9 ēdienus, tad visu gadu būs bagātība. Starp citu, latvieši dāvanas zem eglītes sāka likt pagājušā gadsimta 30os gados, eglīte ir Ziemassvētku simbols, jo skuju izvietojums atgādina krustiņu un ķekatnieki mājās ienes svētību, jo katrs tēls simbolizē ko labu. Svētību var nest arī svecītes aizdegšana, tāpēc tās liešanas laikā jādomā labas domas.
Nākamā bērnu, jauniešu un vecākās paaudzes tikšanās plānota 28. decembrī, kad pensionāra kluba gardumu meistares mācīs jauniešiem cept pīrāgus. Raušus, ko kluba dāmas atzīs par labiem esam, vēlāk notiesās labdarības pasākuma „Piedzīvo brīnumu” (organizē Valkas Jauniešu dome) dalībnieki.
„Kamoliņš” ir tikšanās vieta dažādu paaudžu cilvēkiem. To 12. novembrī „ieripināja” biedrība „Latvijas – Igaunijas institūts”. Gan skolotāji, gan skolnieki ir „Kamoliņa” dalībnieki, kuri attiecīgi parāda un iemāca citiem savas prasmes un gūst pretī jaunas iemaņas, ko sniedz kāds cits „Kamoliņa” dalībnieks.
Nodarbību tēmas, izpildes veids un vieta var būt visdažādākie, atzīmes neliekam. Ko jaunu apgūt var arī, piemēram, rīkojot kopīgus filmu vakarus, spēlējot spēles, ejot pārgājienā u.t.t. Ja arī Tev ir kāda prasme, ar ko gribētu padalīties, vai arī pats vēlies ko apgūt, gaidīsim Latvijas – Igaunijas institūtā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru