Zāģezera godināšanas izstāde

Izstādi atklāja dienu pirms Lielās talkas, 20.aprīlī. Bērni zīmēja, kādu pludmali gribētu redzēt, savukārt pieaugušie - dalījās fotogrāfijās par Zāģezeru dažādos laikos.

Izstādes atklāšanā skolotāja Magdalēna Kalniņa atzina, ka bērni ir ļoti aizrautīgi zīmējuši, ar visu sirdi un dvēseli domājuši idejas. Skolotāja uzskata, ka, domājot par novada attīstību, arvien biežāk vajadzētu uzklausīt bērnu viedokli, jo viņiem ir daudz labu ideju, bērni saskata to, ko pieaugušie bieži vien pat nepamana vai arī viņu fantāzija tik labi nestrādā. Uzzinot, ka viņu idejas tiks nodotas novada domei, bērni bija ļoti priecīgi. Liela daļa bērnu uz saviem darbiem bija rakstījuši vēlējumus, lai viņu idejas tiktu īstenotas, un bērni ļoti cer, ka visi vēlējumi piepildīsies.
Priecē tas, ka bērni domā ne tikai par šūpolēm, saldējumu un atrakcijām, bet
lielākā daļa ir norūpējušies arī par pludmales un ūdens tīrību, par to, lai būtu atkritumu tvertnes, lai zivis un pīles neciestu cilvēku dēļ, lai ir tualetes un aizrādījums, ka pludmalē nedrīkst smēķēt.
Glābēji, bojas, laipas, laivas, makšķerēšanas piederumu noma un vēl daudzas citas idejas bērni ir attēlojuši savos zīmējumos. Visi, kuri ir apskatījuši izstādi, atzīst, ka ideju ir patiešām daudz, tās ir rūpīgi izstrādātas un ir interesanti lasīt, jo kāds bērns grib visgarākās šļūcamās caurules pasaulē, kāds cits - lai krastā sauļojas gliemeži, vēl kāds - restorānu „Mārīte". Savukārt cits bērns ir aprakstījis to, cik ļoti viņam pie ezera patīk kopā ar tēti makšķerēt, cits uztraucas, lai arī sunīšiem būtu sava peldvieta un tas nebūtu jāatstāj mājās, kāds domā par to, lai jaunlaulātie pie Zāģezera brauktu fotografēties.
Simpātiju balvas ieguva: Jete Jozefīne Jansone (4.b klase), Valērija Ennsa (1.b klase), Kristīne Puriņa (3 a klase), Līva Katrīna Pavārnieka (2.c klase), Roberts Prauliņš (1.b klase), Kristiāna Celma (2.c klase), Mārcis Engers (3.a klase), Miks Viesturs Jerums (3.c klase).
Arī fotogrāfijas ir gana interesantas. Vecākā Zāģezera fotogrāfija izstādē ir no 19.gadsimta beigām, kad aktīva rosība notika dzirnavās. Tā nākusi no Franka Pavasara (Frank Pawassar) ģimenes arhīva Drēzdenē. Ir fotogrāfijas no 30., 70.un 80.gadiem, kā arī mūsdienu iemūžinājumi - gan notikumi, gan Zāģezera skaistums dažādos gadalaikos.
Paldies Valkas pamatskolas un Valkas Mākslas skolas bērniem un skolotājiem par iesaistīšanos un ideju atstāstīšanu, fotogrāfiju iesūtītājiem - par dalīšanos skaistajos mirkļos, bistro „Jumis" - par gardo kārumu bērniem un Valkas novada domei - par skaistajām balvām un palīdzību izstādes tapšanā.

Izstādes foto var apskatīt šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru