Etiķete tagad un agrāk

2010.
Vai ir gadījies uzdāvināt nepiemērotu dāvanu? Kāpēc frakai vispār ir pogas, ja tās nedrīkst būt aizpogātas? Kā jaunieši ģērbās ballēs pēckara gados? Tie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem atbildes meklēja Valkas ģimnāzijas skolnieki un pensionārkluba „Zelta rudens” pārstāvji kopīgā etiķetes stundā.

 
23. februārī jaunieši un vecākā gadagājuma dāmas tikās, lai parunātu par etiķeti mūsdienās un agrākos laikos. 11. klases meitenes Anete, Liene, Dace un Ieva bija sagatavojušas izsmeļošas prezentācijas. Atmiņu stāstos par pēckara gadu ģērbšanās noteikumiem un uzvedības normām dalījās „Zelta rudens” kundzes.
Tolaik liels uzsvars bijis uz vienveidību – jānēsā skolas formas, kas lielākoties bijušas tumšas, lai neredzētu tintes traipus uz apģērbiem. Tāpēc jaunkundzēm ļoti paticis saposties uz ballēm, kad bija atļauts vilkt gaišas drānas, baltus priekšautus un krādziņas. Svarīgs bijis arī matu rūpīgs sakārtojums. Bikses gan tolaik bijis tikai puišu un vīriešu apģērbs.
Izrādās, ka jaunieši dažādos laikos tomēr ir līdzīgi. Atšķiras normas, kas agrāk bijušas stingrākas, un informācijas apjoms, kas pieejams. Mūsdienās jau no mazotnes jāprot darboties ar datoru, jāorientējas lielā informācijas daudzumā un jāsaprot, kas pašam būs noderīgi. Tāpat arī jaunieši un vecākā gadagājuma dāmas vienojās, ka ļoti svarīga ir atpūta. 40. gadu beigās starpbrīžos notikušas dejas akordeona pavadībā, bet mūsdienās, piemēram, Norvēģijā ziemā skolnieki katru starpbrīdi pavadot ar ragaviņām un ābolīšiem deldējot tuvākos kalnus.
Jauniešus arī interesēja iecienītākās dāvanas vecmāmiņu jaunības gados. Kundzes atzina, ka tad cieņā bijušas pašdarinātas lietas – kastītes, krādziņas, aproces u.tml. – jo nauda izdota par ikdienā nepieciešamo. Kad pašām bijusi iespēja ko nopelnīt, iemīļotas dāvanas bijušas krāsainas matu bantes, grāmatas un ziedi.
Paldies skolotājai Andrigai Lozdai par iniciatīvu etiķetes stundu rīkot kopā ar pensionārkluba dāmām. Ceram, ka atnākušajiem šī pieredzes apmaiņa bija noderīga.
Nodarbība notika „Kamoliņa” ietvaros. „Kamoliņš” ir tikšanās vieta dažādu paaudžu cilvēkiem ar mērķi dalīties zināšanās. Līdz šim jaunieši mācījuši pensionāriem datorzinības, savukārt, vecākā gadagājuma dāmas dalījušās pīrādziņu un saldumu cepšanas prasmē. Jau pavisam drīz plānota salātu gatavošanas nodarbība. Par „Kamoliņa” dalībnieku var kļūt jebkurš, kas gatavs iesaistīties paaudžu pieredzes apmaiņā – nodarbību tēmas un vietu izvēlas paši dalībnieki.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru